Pi. 18. okt 2024

MegaPortal.sk

Lifestyle, bývanie, zdravie magazín

Prečo by ste sa mali starať o svoje kĺby

5 min čítania

Zdravé kĺby sú alfou a omegou zdravého pohybu. Bohužiaľ, často sa o nich začíname starať až vtedy, keď sa bolestivo ozvú a začínajú vypovedať svoje 100 percentné fungovanie. Prečo sa oplatí myslieť na ich ochranu aj preventívne a ako vyzerá správna kĺbová výživa sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.

Prečo by ste sa mali starať o svoje kĺby
(zdroj: unsplash.com)

Reťaz je taká silná, aký silný jej najslabší článok. Na čo by vám boli veľké svaly, ak by vám bolesť kĺbov bránila bez problémov a bolesti vykonávať základné či pokročilé pohybové úkony? Výživa na kĺby je tou najlepšou prevenciou, ale príliš často sa zanedbáva.

Mnohí športovci vyživujú svoje svaly celkom dostatočne a používajú najrôznejšie výživové doplnky. Ak niečo vyživovať zabúdajú, sú to rozhodne práve spojivové tkanivá, t. j. šľachy, úpony, chrupavky a kĺby. Slabé šľachy, väzy a kĺby rozhodne nejdú dokopy s akoukoľvek pravidelnou pohybovou aktivitou a skôr či neskôr vás začnú obmedzovať, či už sa venujete silovým, alebo vytrvalostným športom. Bohužiaľ, problémy s kĺbmi sa môžu vyskytnúť bez ohľadu na vek a môžu byť veľmi nepríjemné. Kĺby nám predsa umožňujú pohybovať sa bez bolesti a zvyšujú a predlžujú kvalitu nášho života.

Športová výživa teda nie je len o proteínoch, gaineroch a vitamínoch. Kĺbová výživa v nej zohráva rovnako dôležitú úlohu a mali by sme jej venovať významnú pozornosť. Potrebujú ju napríklad siloví športovci kvôli vysokým váham a objemu, ale rovnako aj bežci kvôli nárazom alebo vyššej hmotnosti. Ako by však mala vyzerať správna kĺbová výživa a čo všetko by mala obsahovať? Pozrite sa na to spolu s nami.

Toto by mala obsahovať kvalitná kĺbová výživa:

Na internete a v lekárňach je k dispozícii veľké množstvo produktov na kĺby, ktoré často nemajú ideálnu kvalitu. Je celkom ťažké sa v nich na prvý pohľad vyznať a vybrať skutočne kvalitný produkt. Rozpísali sme preto zloženie a účinné látky v prípravkoch na kĺby. To by vám pri výbere toho najideálnejšie produktu práve pre vás mohlo výrazne pomôcť.

MSM – metylsulfonylmetán je v prírode najviac vstrebateľná organická zlúčenina síry. Zmierňuje bolesti kĺbov, pomáha proti zápalom a podporuje rast vlasov a nechtov.

Glukosamín – má prirodzené protizápalové účinky a prispieva k celkovému zlepšeniu stavu kĺbov. Je jedným zo stavebných prvkov chrupavky. Okrem toho sa veľmi rýchlo vstrebáva a prakticky nezaťažuje trávenie.

Hovädzí hydrolyzovaný kolagén – má veľmi vysokú stráviteľnosť a využiteľnosť vďaka vysokému podielu nízkomolekulárnych peptidov. Znižuje zápal, podporuje tvorbu kolagénu a správnu funkciu kĺbov.

Chondroitín – nachádza sa najmä v chrupavke, podporuje tvorbu kolagénu. Má schopnosť zadržiavať vodu, čím dodáva chrupavke pružnosť a elasticitu.

Vitamín C – Vitamín C zohráva dôležitú úlohu pri syntéze kolagénu. Je tiež zodpovedný za pevnosť a kvalitu kolagénu.

Komerčný článok