Pi. 18. okt 2024

MegaPortal.sk

Lifestyle, bývanie, zdravie magazín

A zasa máme soplík! Aké detské choroby na vaše deti číhajú v škôlke?

7 min čítania

Aj keď sa školský rok len začína, množstvo detí už leží doma s horúčkami, kašľom alebo boľavým bruchom. Kolektív a jesenné počasie totiž imunite veľmi nepridávajú. Aké ochorenia si deti najčastejšie prinesú domov od svojich kamarátov a ako proti nim bojovať?

A zasa máme soplík! Aké detské choroby na vaše deti číhajú v škôlke?
(zdroj: unsplash.com)

Myslite aj na prevenciu

Najčastejšie si naši drobci nosia zo škôlky chrípkové ochorenia. Je to tak preto, lebo sa šíria kvapôčkovou infekciou, a to je vo väčšom kolektíve detí priam na dennom poriadku – kašľanie, kýchanie, olizovanie predmetov, atď. Príznakmi týchto ochorení sú najmä zvýšená teplota až horúčka, bolesti hlavy, svalov a kĺbov, kašeľ, nádcha, upchatý nos aj celková slabosť a únava.

Pri liečbe by ste mali myslieť predovšetkým na dostatok tekutín, kľud na lôžku a podávanie voľnopredajných liekov na zníženie teploty. Všetky z nich si môžete kúpiť aj online, a to dokonca aj výhodnejšie, než v kamenných predajniach. V Čechách môžete napríklad využiť tieto zľavy a zľavové kódy – české obchody.

Ešte predtým, než začnete podávať lieky, je však dobré urobiť všetko pre to, aby ste chrípke predišli. Prevenciou je najmä zdravá strava bohatá na vitamíny, dostatok pohybu a umývanie rúk. Neviete svoje dieťa prinútiť k pohybu vonku? A čo tak vyskúšať tieto najlepšie elektrické kolobežky, ktoré si určite aj spolu s vami zamiluje!

Pozor na zápal pľúc

Z kolektívu si deti môžu priniesť aj zápaly dýchacích ciest. Najčastejšie ide o zápal pľúc, zápal priedušiek alebo zápal hrtana. Zápal priedušiek by ste mali liečiť zmiernením teploty a uvoľnením hlienu, niekedy aj antibiotikami. Zápal hrtana si zasa vyžaduje zvlhčovanie vzduchu, tíšenie kašľa a pokoj hlasiviek.

Asi najzávažnejší je zo všetkých ochorení dýchacích ciest práve zápal pľúc. Prejavuje sa vysokou horúčkou, dýchacími ťažkosťami a vykašliavaním hustého hlienu. Vyžaduje si liečbu antibiotikami a v niektorých prípadoch aj hospitalizáciu.

Aj pred ochoreniami dýchacích ciest existuje určitá prevencia. Môže ňou byť napríklad otužovanie, pri ktorom však u detí postupujte veľmi opatrne a primerane veku. Určite neodporúčame ľadové kúpele ani dlhý pobyt v studenej vode, skúste skôr prechádzky za každého počasia a striedanie teplej a studenšej vody pri sprchovaní. Potom skúste aj často vetrať, zvlhčovať vzduch, dodávať dieťaťu dostatok vitamínu C a prípadne dať dieťaťu rúško, ak je v kolektíve niekto nakazený, alebo je oslabená jeho imunita.

Nebojte sa kontaktovať aj lekára

Rotavírusy alebo norovírusy spôsobujú u detí, ale aj dospelých, hnačky a zvracanie. Väčšinou pri nich prichádza bolesť brucha a všetky príznaky náhle, akoby z ničoho nič.

Pri liečbe takéhoto ochorenia si dajte pozor najmä na dehydratáciu dieťaťa. Liečba teda spočíva v dopĺňaní tekutín a minerálov, podávaní diétnej stravy a kľude na lôžku. Ako prevenciu môžete zaradiť medzi činnosti svojho dieťaťa dostatočné umývanie rúk a tiež požívanie iba dostatočne tepelne spracovaných jedál. Pomôcť vám môžu aj probiotiká z lekárne – ako prevencia, aj ako liek pri už rozbehnutom ochorení.

Zo škôlky si ešte dieťa môže priniesť vírusové ochorenie nazvané ruky-nohy-ústa, ktoré sa prejavuje najmä horúčkou a vyrážkami na všetkých spomenutých miestach. Liečiť to môžete znižovaním teploty, výplachom úst a tiež dostatkom tekutín.

Pri akomkoľvek ochorení je ale dôležité nechať dieťa doma, aby sa choroba neroznášala ďalej a kontaktovať detského lekára, aby ste ju mali naozaj pod kontrolou. Mnoho detských chorôb síce zvládnete aj v domácich podmienkach, niekedy je však nevyhnutná hospitalizácia, takže je dobré, ak má spolu s vami ešte niekto vaše dieťa pod kontrolou.